banner leaderboard cokomunita
Přihlásit

vlozit recept 125x64Máte zajímavý recept s čokoládou? Pošlete nám ho!

Recept zveřejníme. A pokud bude zajímavý, profesionálně ho i nafotíme a odměníme nějakou dobrou čokoládou! (Pro vkládání receptů se Zaregistrujte nebo Přihlaste)

Dort z bílků

Znáte ten pocit, kdy chcete do něčeho kousnout a najednou zjistíte, že nemusíte? Že se vám sousto rozpouští na jazyku samo? Tak přesně o tomhle je dort z bílků.

Korpus z bílků

  • 4 velké bílky
  • 225 g cukru moučky
  • 1 čajová lžička kukuřičné mouky
  • 2 čajové lžičky bílého vinného octa nebo citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička vanilkové esence

Náplň

  • 250 g sýru mascarpone
  • 150 g krémového hustého jogurtu
  • 50 g bílé čokolády

Ozdoba

  • 4 zralé nektarinky
  • 3 pol. lžíce višňové nebo broskvové vodky

Troubu předehřejte na 140 stupňů. Do dvou forem o průměru 23 cm dejte papír na pečení. Vezměte čistou, suchou mísu a dejte do ní bílky. Elektrickým šlehačem bílky našlehejte, až jsou opravdu tuhé. Zkuste převrátit mísu, pokud bílky zůstanou na místě, jsou dostatečně našlehané.
Postupně po lžicích vmixujte do bílků cukr moučku. Po každé lžíci směs dobře promixujte. Musí být hladká a lesklá.
Smíchejte kukuřičnou mouku, ocet nebo citrónovou šťávu a vanilkovou esenci, aby se vytvořila pasta a vmixujte ji do bílků. Jednu třetinu směsi dejte do jedné formy, druhou do další formy a zbývající třetinu dejte do cukrářského sáčku s velkým hvězdicovým otvorem. Na část korpusu, kterou dáte nahoru , nastříkejte po okrajích nějaké ozdůbky a pečte 1 1/2 až 2 hodiny než je korpus zvenku křehký, ale uvnitř ještě měkký. Poté troubu vypněte a korpus v ní ještě 1 hodinu nechte.
Opatrně vyndejte korpusy z forem a odstraňte papír na pečení. Smíchejte sýr mascarpone, nastrouhanou čokoládu a jogurt do hladka a slepte jím obě půlky korpusu tak, aby ozdobená část byla nahoře. Nektarinky nakrájejte na větší plátky, dejte je do mísy a postříkejte alkoholem. Pak jimi vyložte prostor mezi ozdobnými pusinkami. Dezert podávejte nejpozději za 1 až 2 hodiny, aby se korpus z bílků nerozmočil.

Vše o čokoládě

Čokoládové recepty

Veselý Bonbonek