banner leaderboard cokomunita
Přihlásit

vlozit blog 125x64Máte zajímavost, novinku, příběh, reportáž či informaci o čokoládě? Pošlete nám jí!

Rádi jí zveřejníme a vy budete uvedený/á jako autor! (Pro vkládání se Zaregistrujte nebo Přihlaste)

Kde se vzala čokoláda?

Jistě jako milovníci čokolády máte již o historii čokolády načteno. Nebudeme se tedy dlouhosáhle rozepisovat, ale pro nováčky shrňme jen pár důležitých dat.

  • V historii před 3000 lety nalézáme první zmínky o pěstování kakaových bobů u indiánů kmene Olméků v Mexiku.
  • Ve 4 stolení n. l. uvařili zřejmě první šálek čokolády - hořký nápoj z kakaových bobů Máyové, kteří se usadili na území zaniklé říše Olméků. Mayové, stejně jako po nich Aztékové používali čokoládový nápoj k náboženským rituálům a pila ho vyšší společenská vrstva. Kakaovník byl posvátným stromem a jeho semena byla nazývána potravou bohů.
  • Kakaové boby sloužily také dlouhou dobu jako platidlo, v odlehlých částech Mexika a Střední Ameriky až do konce 19 stol.
  • Roku 1502 dostal na své čtvrté výpravě Kryštof Kolumbus od domorodců poblíž Hondurasu jako dárek kakaové boby a přivezl je do Evropy. Zde si však nápoj vyráběný po vzoru indiánů nezískal oblibu. Byl hořký a pálivý, protože ho ochucovali pepřem nebo čili.
  • V roce 1528 Hernán Cortéz představil na královském dvoře vylepšený kakaový nápoj, tentokrát již ochucený vanilkou a cukrem a ten zachutnal.
  • Kolem roku 1590 vynalezli španělští mniši základ receptury na výrobu čokolády používané dodnes.
  • Španělé dlouho střežili tajemství výroby čokolády, ale postupně se rozšířila po celé Evropě. V roce 1606 dovezl první čokoládu do Itálie benátský kupec A. Carletti. Ve Francii zavedla pití čokolády španělská princezna Anna roku 1615. V Londýně, kam se čokoláda dostala roku 1650, si také získala okamžitě oblibu. O sedm let později byl v Londýně otevřen první „chocolate house", kde byla čokoláda servírována. Čokoládové boby v té době byly velmi drahé a čokoládu si mohla dovolit pít jen šlechta.
  • Roku 1780 byl v Barceloně sestrojen první stroj na výrobu čokolády a postupně se začaly otevírat továrny na její výrobu po celé Evropě.
  • Nejstarší čokoládovnu u nás s názvem Luna, založil pan F. Slabý, v Praze roku 1839.
  • K masové výrobě čokolády přispěl i objev lisu na oddělení kakaového másla od kakaové hmoty holandským lékárníkem Conradem van Houtem r. 1825.
  • Na scénu vstupuje Henry Nestlé. Švýcar, který vynalezl sušené mléko a to pak přidal do čokolády jiný Švýcar, Daniel Peter a tím roku 1875 přivedl na svět první mléčnou čokoládu. Švýcaři vynalezli i další druhy dodnes známých značek čokolád.
  • Koncem 19 století ztratili čokoládové velmoci Španělsko a Itálie svůj vliv a výroba čokolády se stala doménou Švýcarska a Německa. Od té doby se čokoláda stala dostupnou a rozšířenou i mezi obyčejnými lidmi. O její rozšíření se také postarali na frontách I. a II. světové války, kdy byla dodávána vojákům.

Vše o čokoládě

Čokoládové recepty

Veselý Bonbonek